Pleksi polimetilmetakrilat esaslı termoplastik bir malzemedir. Termoplastik; ısıda sekil alan, soğuduğunda aldığı şekli koruyan ve bozulmayan malzemelere verilen addır. Saydam ve yarı saydam olabilir. Kolay işlenebilen, kesilebilen delinebilen, hafif bir plastik yapısı vardır. Piyasada genellikle 2mm -60 mm kalınlığında düz levhalar halinde üretilir.
Üretim Tekniği
Döküm tekniği ile 2 mm den 40 mm kalınlığa kadar, çeşitli ebatlarda şeffaf, transparan renkli, yarı saydam ve opak olarak üretilir.
Pleksi, iki camdan oluşan kalıplar arasina dökülerek elde edilir. Her noktasında aynı et kalınlığına sahip değildir. Aynı zamanda çekme pleksi denilen bir türü daha vardır. Çekme pleksilerin her noktası yaklaşık olarak aynı et kalınlığındadır. Dökme pleksi levhalar bir çok alanda kullanılırken , çekme pleksiler için kullanım alanı yapıları gereği daha azdır. Örneğin bombe yapma işlemi, dökme pleksi ile yapılırken çekme plekside malzeme şişmez ve deforme olur.
Şekillendirme
Pleksiglas’a istenen form rahatlıkla verilir.İstenen forma girmesi için Alglas Pleksi’ye 120°-150 °C’e yeterlidir. Soğuduktan sonra verdiğiniz form sabit kalır.
80° de şekil almaya başlar. 90 °C sıcaklıkta ya da 90 °C – 115 °C de etüvde ısıtılarak yumuşatılır. Fırın için ideal ısı 115° – 125°dir. Böylece kalıplanarak istenilen biçim verilebilir.
Camdan daha dayanıklı ve hafiftir. Tek dezavantajı termodinamik bir yapıda olduğundan yanmaya karşı dayanıklılığı daha azdır.
Pleksiglas, istenen her şekle rahatlıkla uygulanma imkânı verir.Pleksiglasların en büyük özelliği döküm levha olmasıdır. Pleksiglas kullanıcılarını imalat aşamasında zor durumda bırakmaz. Pleksiglas ekstruder lavhalar gibi kesimde, şişirmede ve şekillendirmede problem çıkarmaz.
Genleşme katsayısı, yoğunluk, yumuşama noktası, sertlik gibi teknik özellikleri standartlara uygun ve polimer sayısı yüksektir. Rezistans ya da fırın ile ısıtılır. Aynı zamanda sanayi fön ve şekillendirme aletleri ile de şekil verilir. 400° de kendi kendine yanabilir. 250° de alevle yanar.
Cama Karşısında Avantajları
Işık geçirgenliği yüksek ve darbelere karşı dayanıkdır. Cama göre %95 ışık geçirgenliğine sahiptir ve darbelere 6 kat daha dayanıklıdır. Isıyı aynı kalınlıkdaki cama göre % 20 oranında daha az iletir. Kırılan parçaları genellikle çok keskin olmaz. Cam gibi yaralanmalara neden olmaz.
Pleksiglas iklim şartlarına karşı dirençlidir.Opak, şeffaf ve floresan renklerde üretilir ve plastiklere oranla iklim şartlarına daha dirençlidir. Solmaz, kırılmaz. İç ve dış mekanlarda rahatlıkla kullanılır.
Pleksi’de Kloroform Kullanımı
Yapıştırma için yapıştırıcı yerine bir çözücü olan kloroform kullanılır. Pleksiyi eriterek birbirine bağlar. Aynı zamanda uzun süre maruz kalındığında bayıltma etkisinden dolayı çok solumamak gereklidir.
Kloroform İnce ve kalın olarak ikiye ayrılır.
İnce kloroform, birbirine sabitlenen iki pleksi malzemenin cumbalari arasına şırınga ile sıkılarak kullanılır. İki malzemeyi eriterek birbirine saniyeler içinde yapıştırır.
Kalın kloroform olarak bilinen türü ise aslında ince kloroform içerisinde pleksi parçaları bir kaç gün bekletilerek elde edilir. Fırça ya da ince uçlu şişeler yardımı ile iki malzemeye sıkılarak kullanılır.
Pleksi Ürününü Kullanım Alanları
Kullanım alanı oldukça fazladır. Aydınlatma sektöründe, armatür ve aplik yapımında, inşaat sektöründe, makina camları ve parçalarında, reklamcılık ve tabela sektöründe, tanıtım ve promosyon ürünlerinde, hediyelik ve dekorasyon ürünlerinde, ürün teşhir standlarında ve bir çok farklı alanda kullanılır.